Landelijke Studentenvakbond

Federatiewiki – Inclusiviteit

Inclusiviteit gaat in de context van je vakbond om het toelaten van alle soorten groepen tot je vereniging of evenementen. Niet voor alle studenten is de vakbond namelijk even toegankelijk. Inclusie is het tegenovergestelde van discriminatie of uitsluiting. Als je een inclusieve vakbond bent, dan is je organisatie toegankelijk voor eenieder die de beginselen van jouw vakbond onderschrijft. Dat maakt ook het zoeken naar nieuwe bestuursleden of medewerkers een stuk eenvoudiger.

Verschil tussen diversiteit en inclusiviteit

Belangrijk om van tevoren op te merken is dat diversiteit en inclusiviteit niet hetzelfde zijn. Kort gezegd is diversiteit het terugzien van verschillende groepen of individuen in de samenstelling van je organisatie. Inclusiviteit is een staat waarin alle groepen of individuen zich op diens plek voelen binnen de organisatie. Dit vraagt veel van zowel de organisatie als ieder individu, maar kan ook veel opleveren. Inclusie is ook niet een staat die je organisatie bereikt en dan klaar is. Inclusie is een proces waaraan continu gewerkt moet worden.

Waar hou ik rekening mee?

De hogeschool en universiteit beschikken vaak over een hele diverse studentenpopulatie. Deze gehele studentenpopulatie bestaat uit potentiële bestuursleden of medewerkers voor jouw vakbond. Belangrijk is dat jouw vakbond voor iedereen toegankelijk is. Er zijn verschillende zaken waar je rekening mee kan houden om te zorgen voor een voor iedereen toegankelijke situatie, denk bijvoorbeeld aan iemands:

  • Gender
  • Etnische afkomst
  • Religieuze/levensbeschouwelijke overtuiging
  • Mobiliteit
  • Studierichting
  • Opleidingsniveau
  • Seksuele geaardheid
  • En zo zijn er nog meer voorbeelden

Hoe zorg ik hiervoor?

Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je organisatie voor eenieder toegankelijk is. Tevens hangt het af van de groepen waar je jezelf toegankelijk voor wil maken. Belangrijk is allereerst om met de huidige mensen binnen je organisatie diep te reflecteren op de vraag welke vooroordelen leven binnen de organisatie. Er zijn verschillende organisaties, zoals bijvoorbeeld ECHO, die je hierin kunnen ondersteunen en het process faciliteren.

Daarnaast is een volgende stap om het ook naar buiten uit te dragen dat je een organisatie bent die staat voor inclusiviteit. Dit kan door je vacatureteksten inclusief te maken en nadrukkelijk groepen minderheden op te roepen om te solliciteren. Op je sociale media kun je je uitspreken over bijvoorbeeld Keti Koti, Pride Month, de Ramadan, het Holifeest en nog veel meer. De LSVb heeft een kalender met allerlei bijzondere dagen en feestdagen waar je je op kunt beroepen. 

De tot nu toe genoemde zaken leggen voornamelijk nog de focus buiten de organisatie, maar creëren de mogelijkheid tot het bevorderen van diversiteit binnen de organisatie. Zoals eerder uitgelegd zijn diversiteit en inclusiviteit niet hetzelfde. Het wordt dus ook tijd om te werken aan inclusiviteit. 

Een voorbeeld waar je naar kan kijken is bijvoorbeeld (de toegankelijkheid van) de faciliteiten. Is het gebouw voor iedereen toegankelijk? Zijn de toiletten toegankelijk voor een persoon in een rolstoel? Is er een plek voor mensen die zich even willen afzonderen omdat de prikkels teveel worden? Of wellicht omdat ze een moment nodig hebben voor bezinning of gebed?

Maar denk ook aan het gehanteerde taalgebruik; woorden als ‘flikker’, ‘godverdomme’ en ‘mongool’ zijn stuk voor stuk woorden waarmee je in potentie anderen kan beledigen. Ook bepaalde gespreksonderwerpen of bijvoorbeeld overmatig alcoholconsumptie kan zorgen voor uitsluiting. Wees je hiervan dus bewust.

Extra informatie:

https://www.oneworld.nl/lezen/discriminatie/waarom-je-relschoppers-geen-idioten-moet-noemen/

Geschreven door Ivy Dirksen