Landelijke Studentenvakbond

Federatiewiki – Duurzaamheid

Een studentenbond heeft vele portefeuilles en duurzaamheid is een van de minder grote, doch erg belangrijke portefeuilles. Binnen duurzaamheid zijn er meerdere manieren waarop een bond zijn stem kan laten horen en zich er actief voor kan inzetten. In dit stukje zal het vooral gaan over interne verduurzaming en externe acties en initiatieven die kunnen bijdragen aan een schoner milieu en duurzamere gang van zaken.

Maar ten eerste, wat is duurzaamheid? De definities lopen vaak uit elkaar, zeker omdat het begrip zowel ecologisch, economisch als maatschappelijk gebruikt wordt, maar het is het best samengevat als ‘gemaakt op een manier die het milieu zo min mogelijk aantast’ en dus tot een zekere hoogte ook lang mee kan gaan. Het probleem wel met een dergelijke betekenis is dat het nogal vaag is voor een bond om mee aan de slag te gaan. In mijn eigen woorden zou ik het noemen ‘Alles dat zich verhoudt tot vergroening van processes, besparen van grondstoffen en bewustwording van het klimaat’. Dit verhoudt zich al een stuk meer tot waar je als bond je mee bezig zal houden.

Intern

Als het gaat om duurzaamheid kan je het beginnen met waar je direct een verschil kan maken, hoeveel papier gebruiken jullie op kantoor? Staan er wat planten om de lucht fris te houden? Wordt alles netjes uitgezet bij het verlaten van het kantoor? Worden borrels, feesten en etentjes van je bond gedaan bij duurzame bars en restaurants die zich inzetten voor een beter klimaat of duurzamere productie-cyclus?

Dit allemaal is natuurlijk een flinke opsomming en het is zeker niet nodig dit allemaal meteen uit te voeren. Denk na over waar verbetering mogelijk is en vind een duurzame manier om dit uit te voeren. Het zou zo kunnen zijn dat bepaalde dingen ook vast staan in statuten en het HR die dit soort processen kunnen tegengaan dus ga de regels van je bond goed na voordat je overgaat tot implementatie.

Extern

Ook extern zijn er grote stappen mogelijk op het gebied van duurzaamheid, je kan bijvoorbeeld druk zetten op de universiteit of hogeschool stappen te nemen om minder energie te verbruiken, meer duurzame en schone bronnen van inkomsten te vinden en eten in de kantines van een duurzaam merk gaan aanschaffen. 

Belangrijker nog is dat je je als bond actief bezighoudt met de bewustwording rondom klimaatproblematiek onder de studenten. Dit kan je doen door rallies, evenementen en acties te houden over dit probleem in samenwerking met andere klimaatbewuste partijen. Denk bijvoorbeeld na over waar studenten zich mee bezig kunnen houden zoals fast-fashion, vergroening van faculteiten en hun eigen bijdrage als consument. (Weet wel dat veruit de meeste CO2 uitstoot niet vanuit individuen komt, maar vanuit grote vervuilende industrieën, verkoop geen verhaal dat hun eigen keuzes een enorme bijdrage gaan leveren.) 

Zoek je lokale Greenpeace, DWARS en Extinction Rebellion partijen op en kijk of je je bond kan aansluiten (of kan helpen opstarten) met een groene beweging voor jouw stad! Een gezamenlijk platform bereik je immers meer mee dan alleen.