Landelijke Studentenvakbond

Stopzetten

Als Nederlandse student heb jij recht om gratis door de weeks of in de weekenden te reizen. Dit wordt het studentenreisproduct genoemd. Ookwel bekend als het studenten-OV. Wanneer je afstudeerd, of te lang over je studie doet, vervalt jouw recht op het studenten-OV. Je moet deze dan zelf gaan stopzetten.  

Hoe lang heb ik recht op het studenten-OV?

De regel voor hoe lang jij je studenten-OV maximaal mag hebben is de nominale studieduur plus één jaar uitloop. Nadat je bent afgestudeerd moet je je studenten-OV weer stopzetten, ook wanneer je sneller bent afgestudeerd.

Voorbeeld:

Als jij een 4 jarige bachelor doet, dan heb jij in principe 5 jaar recht op het studenten-OV en als je daarna nog een 1 jarige master gaat doen komt daar dus weer een jaartje bij. Ben je binnen 4 jaar al afgestudeerd, dan is je studenten-OV ook niet meer geldig.

Cadeautje van de NS

Iedereen die zijn of haar Studentenreisproduct inlevert krijgt van NS een Dal Voordeel abonnement cadeau. Daarmee reis je een jaar lang met 40% korting in de daluren. Wil je meer informatie over dit aanbod, of het cadeau-abonnement aanvragen? Dat kan op de website van de NS!

Hoe zet ik mijn studenten-OV stop?

Het stopzetten van je studentenreisproduct kan heel eenvoudig met je OV-chipkaart bij een ophaalautomaat. Voor de precieze procedure rondom het stopzetten ga je naar www.studentenreisproduct.nl. Voor de dichtstbijzijnde ophaalautomaat ga je naar www.ov-chipkaart.nl. Voor de precieze regelingen rondom het studentenreisproduct en om te kijken of je er recht op hebt, kun je terecht op de website van DUO. Let op! je moet je studenten-OV stopzetten vóór de tiende van de maand waarin jij geen recht meer op je studenten-OV hebt.

Boete

Wanneer je je studenten-OV niet optijd stopzet zul je een boete krijgen. Vóór 2019 was dit een boete van €97,- per halve maand, maar deze regeling is vanaf 1 januari 2019 aangepast. Nu is het zo dat de boete de eerste twee halve maanden €75,- is, maar daarna iedere halve maand €150,-, maar  deze boete zul je alleen krijgen als je nog gebruik maakt van je studenten-OV. Meer informatie over de boete vindt je bij DUO.