Landelijke Studentenvakbond

Kamer vinden

Op zoek naar je eerste woonruimte ben je als student meestal aangewezen op de kamermarkt. Behalve studentenhuizen en studio’s zijn er nog verschillende andere mogelijkheden, zoals wonen bij een hospita, antikraak wonen of in een getransformeerd pand wonen. Afhankelijk van het type woning dat je kiest, zal je met een andere soort contract en huisbaas te maken krijgen. Zo heb je woningcorporaties, al dan niet specifiek voor studenten, particuliere verhuurders en bijvoorbeeld een hospita waarmee je samen in één huis woont. Op deze pagina staan tips en de woningtypen om je te helpen in je zoektoch. De LSVb heeft ook een overzicht met de kamerzoekwebsites die jij kunt gebruiken voor het vinden van een kamer, deze vind je hier.

Inschrijven bij woningcorporaties

Wanneer je al weet waar je gaat studeren het volgende studiejaar, is het een goed idee om je zo snel mogelijk in te schrijven bij de studentenwoningcorporatie in jouw stad. Deze hebben vaak te maken met een wachtlijst waardoor je voordeel hebt met een paar maanden inschrijftijd, voordat je werkelijk op zoek gaat naar een kamer. Je kunt je voor woningen waar een kamer vrijkomt inschrijven en wanneer je bij de personen met de langste inschrijftijd hoort, word je uitgenodigd om te hospiteren in het huis, of heb je de kamer direct (afhankelijk per woningcorporatie). Een groot voordeel van het huren bij een woningcorporatie is de huurprijs: deze is vaak niet hoger zijn dan wettelijk is toegestaan.

Woningcorporaties (zowel voor studenten als algemene) hebben soms ook antikraakwoningen waar je vrij snel in kan, maar weinig huurbescherming hebt. Deze woningen staan op de lijst om gesloopt te worden, waardoor je binnen vrij korte tijd je huis uit kan worden gezet.

Kamerwebsites

Vaak staan kamers geregistreerd op kamerwebsites zoals kamernet.nl. Dit is een veelgebruikte methode om een kamer te vinden en werkt niet met wachttijden. Hier komen dagelijks nieuwe kamers en woningen op te staan, waarbij je zo snel mogelijk moet reageren. Deze sites letten overigens totaal niet op de hoogte van de huur die wordt gevraagd. Die ligt maar al te vaak boven het wettelijk toegestane maximum. Let bij deze sites altijd op: iedereen kan immers een kamer op deze websites plaatsen. Kijk bijvoorbeeld uit met het betalen van grote bedragen voordat je de kamer hebt gezien en bekijk het contract goed voor je het tekent. De huur van veel particuliere woningen is doorgaans hoger dan die van woningcorporaties, maar dit verschilt ook per stad en verhuurder. Ook hospitawoningen worden vaak via deze websites aangeboden. Klik hier voor meer informatie over woonvormen & contracttypen.

Zoeken op social media

Een veel gebruikte manier om een kamer te vinden is via Facebook. Er bestaan verschillende Facebook pagina’s en groepen, voor bijna alle steden in Nederland zijn er pagina’s waar veel kamers op worden aangeboden. Hierop posten studentenhuizen (of huiseigenaren) dat zij een kamer vrij hebben. Ook kan je zelf natuurlijk altijd een oproep plaatsen indien je op zoek bent naar een kamer. Ook hier is het van belang dat je weet dat iedereen een kamer op deze pagina’s en groepen kan zetten.

Inschrijven bij transformatie-organisaties

Transformatie is de laatste jaren een populaire methode om studentenhuizen te bouwen. Hierbij worden kantoorpanden of andere gebouwen verbouwd tot studentenhuizen van verschillende soorten en maten. In verschillende steden bestaan al projecten, zoals startblok Riekerhaven in Amsterdam, project AL16 in Utrecht of Duivendaal in Wageningen. Bovendien betaal je voor deze projecten vaak niet meer dan wettelijk is toegestaan. Er bestaan verschillende organisaties die zich bezig houden met de transformatie naar studentenpanden, de grootse hiervan is Socius. Veel van deze organisaties houden zich ook bezig met maatschappelijke projecten zoals gemengd wonen met ouderen of probleemjongeren. Ook zijn er initiatieven die in ruil voor korting op de huur studenten laten participeren in het beheerproces of de verbouwing. Zie ook ‘woonvormen en contracttypen’.

Inschrijven bij een makelaar of bemiddelingsbureau

Wanneer de nood hoog is, of je geen behoefte hebt om te moeten zoeken en hospiteren, is er ook de mogelijkheid om een makelaar of bemiddelingsbureau in te schakelen om voor jou een kamer of woning te vinden. Deze weten vaak in relatief korte tijd een plek voor je te vinden, maar hier zijn wel kosten aan verbonden. Deze kosten zijn lang niet altijd wettelijk toegestaan, kijk voor meer informatie op de pagina Huurprijs en huurcontract onder het kopje ‘Contractkosten, sleutelgeld en bemiddelingskosten’.

Geen succes? Wees creatief!

Lang niet in iedere stad is het even moeilijk een kamer te vinden, maar wanneer de (kamer)nood hoog is, zijn er altijd nog creatieve opties voor handen. Je kunt ouderwets een briefje in de supermarkten ophangen en tussen de andere briefjes zoeken of er een kamer wordt aangeboden. Natuurlijk kan je altijd kijken of er een stadscamping in de buurt is, kun je een tijdje gaan couch surfen, of de bank van één van je vrienden voor een tijdje claimen.