Landelijke Studentenvakbond

Brandveiligheid

Ieder jaar branden er wel studentenhuizen af, soms zelfs met dodelijke afloop. Dit wil iedereen natuurlijk voorkomen, maar zowel huurder als verhuurder doen hier nog niet altijd genoeg aan. Sommige huisbazen zich ook niet altijd aan de regels voor brandveiligheid. Wat deze regels zijn is vaak onbekend bij studenten.

Brandveiligheid bestaat eigenlijk uit twee verantwoordelijken:
1. De verhuurder moet zorgen dat de woning ‘kaal’ brandveilig is: er moet een rook- of brandmelder zijn, er moeten voldoende (gecontroleerde) blusmaterialen zijn en er zijn bepaalde bouwtechnische eisen waar de woning aan moet voldoen.
2. De studenten in de woning zijn vervolgens verantwoordelijk voor hoe ze met de woning omgaan: zijn bijvoorbeeld de vluchtwegen vrij, de branddeuren dicht en zijn de blusmaterialen toegankelijk.

In studentenhuizen is het niet altijd duidelijk is wie er thuis is. Wanneer er brand uitbreekt is het voor de brandweer vaak onduidelijk of zij mensen uit de woning moeten redden of niet en waar mensen zich bevinden. Een tip: hang bij de ingang van je studentenhuis een aanwezigheidsbord op voor alle huisgenoten, zodat je in het geval van nood vrij snel kan zien wie er thuis is.

Wil je weten hoe brandveilig jouw huis is? Doe hier de Brandveiligheid Check!