Landelijke Studentenvakbond

Besturen bij de Landelijke Studentenvakbond

Agenda

Koffieafspraak met bestuur
Heel januari mogelijk

Sollicitatiedeadline
29 januari 2021

Ben jij een enthousiaste student die het hoger onderwijs wil verbeteren? In een bestuursjaar bij LSVb krijg je de unieke kans om je een jaar lang op hoog niveau met politiek bezig te houden en écht het verschil te maken. Je zet je in en vraagt landelijke aandacht voor beter onderwijs, meer betaalbare studentenwoningen, en het vergroten van gelijke kansen in het hoger onderwijs. Daarnaast ga je met een LSVb bestuursjaar ook een ontzettend gezellig jaar tegemoet. Als klap op de vuurpijl wordt je als bestuurslid bij LSVb ook nog gewoon fulltime betaald en wij vinden het heel belangrijk om een diverse en inclusieve organisatie te zijn.

Op deze pagina lees je meer over de LSVb, de verschillende taken die je binnen je bestuursjaar kan krijgen en de ervaringen van het huidige bestuur. Verder staat onderaan waar wij precies naar op zoek zijn en hoé je solliciteert! Scroll dus vooral verder en solliciteer.

Wij zijn de Landelijke Studentenvakbond 👋

Wij strijden voor de belangen van alle studenten in Nederland. Om hun studententijd zo goed mogelijk te maken, maken we ons hard voor beter en toegankelijk onderwijs, betaalbare huisvesting en goede studievoorlichting en begeleiding voor studenten.

Klinkt dat als een missie waar jij met ons voor wilt gaan? Mooi, dan is de LSVb iets voor jou!  Voor het collegejaar 2021-2022 zoeken wij weer vijf bestuursleden die een jaar fulltime willen werken in het hart van het studentenleven en zich willen inzetten voor de kwaliteit van hoger onderwijs en de positie van de student.

Wat doe je in een bestuursjaar?

Voor één jaar ben jij verantwoordelijk voor de koers van de LSVb. Jij bent met jouw bestuur verantwoordelijk voor zowel de koers als de organisatie van de LSVb. Je wordt goed begeleid in de vorm van coaching en een gedegen inwerktraject dat ruim twee maanden voor de start van het bestuursjaar - op 20 april - begint. Natuurlijk zet jij het werk van jouw voorgangers voort maar daarnaast heb jij voldoende ruimte om een eigen draai aan jouw bestuursjaar te geven.

Aansturen van medewerkers en vrijwilligers 

Je bent onderdeel van een professionele organisatie waar elke dag 25 mensen het verschil willen maken voor studerend Nederland. Als bestuurder stuur jij medewerkers en vrijwilligers aan. Dat betekent ook dat je vacatures moet vullen, de werksfeer in de gaten houdt en medewerkers helpt het beste uit zichzelf naar boven te halen.

Jij bent dé gesprekspartner namens 750.000 studenten

De LSVb behartigt de belangen van heel studerend Nederland. Die doen wij op allerlei plekken: van het ministerie van Onderwijs tot het hoofdkantoor van de NS. Elke dag is weer anders, ‘s ochtends weet je nooit helemaal zeker hoe je dag eruit gaat zien en wat voor dingen vandaag weer op je pad komen. Een ding staat vast, jouw bestuursjaar zal in het teken staan van de aankomende Tweede Kamerverkiezingen van 2021.

Het verschil maken voor studerend Nederland

Je zit regelmatig aan tafel met Kamerleden en beleidsmakers om mee te denken over het beleid dat studenten raakt. Met de juiste informatie en argumenten, goede contacten en overtuigingskracht probeer je zoveel mogelijk te bereiken. Als er met gesprekken niet de juiste resultaten worden bereikt laat de de LSVb van zich horen. Zo hebben we afgelopen jaren in allerlei steden gedemonstreerd tegen de bezuinigingen op hogescholen en universiteiten.

Wil je meer informatie ontvangen en op de hoogte blijven van het wervingsproces? Wil je uitnodigingen ontvangen voor informatieavonden en (online-) koffiemomenten?

Het huidige bestuur

Dit zijn je toekomstige voorgangers die het afgelopen jaar de rol van bestuur vervuld hebben en zich volop ingezet hebben om de missie van de LSVb uit te dragen. Een jaar vol bijzondere, nieuwe ervaringen en ontzettend veel leerzame momenten. Om jou als toekomstig bestuurslid een vliegende start te laten maken, zullen zij je inwerken en alles vertellen over het reilen en zeilen op kantoor. Mocht je nog vragen hebben of eens met een van hen rond de tafel willen zitten (danwel fysiek of online), wacht dan niet en stuur een mail naar besturen@lsvb.nl, dan nemen wij contact met je op!

Lyle Muns - Voorzitter

“De Landelijke Studentenvakbond is de motor voor meer kansengelijkheid in het hoger onderwijs en een betaalbaar studentenleven. In het bestuur kun je je hard maken voor een schuldenvrije toekomst, lagere huren en beter onderwijs. Er zijn weinig plekken in Nederland waar je als maatschappelijk betrokken jongere zo erg het verschil kunt maken.”

Eline Terpstra - Secretaris

"Als LSVb-bestuurder krijg je de kans om een jaar lang de belangen van meer dan 750.000 studenten te vertegenwoordigen bij verschillende partijen binnen het Hoger Onderwijs. 

Hoe jij hier als bestuurder een jaar lang een kritisch geluid laat horen is hoe je voor zoveel studenten echt verschil kan maken en verandering teweeg kan brengen!" 

Esma Kendir - Algemeen bestuurslid

"Verschil maken voor studerend Nederland, dat is wat je een jaar lang mag doen als bestuurslid van de Landelijke Studentenvakbond!Binnen het bestuur kun je een jaar lang je op allerlei manieren inzetten; van overleggen voeren met het ministerie tot aan druk uitoefenen via de pers en de politiek. Het werk geeft veel energie en voldoening en zorgt er ook nog eens voor dat je enorm kunt groeien! Er zijn weinig plekken waar je al op deze leeftijd zo'n waardevolle ervaring kunt opdoen."

Sam Buisman - Penningmeester

“De LSVb is een organisatie voor en door studenten. Samen met een hechte en ambitieuze groep jongeren strijd je voor een betere studententijd. Als bestuur draag je de verantwoordelijkheid voor de hele organisatie. Het is uniek dat je op deze leeftijd die rol krijgt en je leert er onwijs veel van. Naast je eigen groei zie je ook de mensen binnen de LSVb en de organisatie zelf groeien. Dat is het meest waardevolle voor mij.”

Freya Chiappino - Vice-voorzitter

"Als bestuurslid van de Landelijke Studentenvakbond zit je enerzijds aan de hoogste besluitvormingstafels als het over het Hoger Onderwijs gaat en kan je aan de andere kant actie voeren om druk uit te oefenen op deze besluitvormingstafels! Het is een enorme variëteit aan werkzaamheden wat elkaar allemaal aanvult."

Het verschil maken
Bovenal werk jij samen met actieve studenten om alles wat studeren aangaat te verbeteren. Iedere dag maken jij en jouw collega’s het onderwijs van 750.000 studenten beter en toegankelijker.
Netwerk

Naast een hoop werkervaring, bouw je een enorme dosis kennis en een fantastisch netwerk op binnen hoger onderwijs en politiek.

Ervaring

In een jaar tijd doe je ontzettend veel ervaring op: van besturen, vergaderen en communicatie tot aan actie voeren en belangen behartigen. Skills die zowel op je cv als in je dagelijks leven of je toekomstige werk altijd van pas zullen blijven komen.

Vergoeding

Alle bestuursleden ontvangen twaalf maanden lang een ruime beurs (netto €1.500 per maand). Hiervoor hoef je niet ingeschreven te staan als student. Daarnaast helpt de LSVb je bij het vinden van geschikte woonruimte, mocht je zelf niet in Utrecht of omstreken wonen. Gemaakte onkosten zoals reiskosten worden eveneens vergoed.

Wat zoeken wij?

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) behartigt de belangen van heel studerend Nederland en wil hier binnen de organisatie een afspiegeling van zijn. Daarom zoeken we naar allerlei soorten mensen die bovenal politieke- en maatschappelijke betrokkenheid en een passie voor het onderwijs gemeen hebben.  Daarnaast ben je:

 • Geïnteresseerd in politiek en maatschappij 
 • Flexibel en communicatief sterk
 • Stressbestendig en toegewijd 
 • Geïnteresseerd in het onderwijs en studentenleven

Wat ook nog belangrijk is, is dat je:

 • Nederlands spreekt
 • Student (of pas afgestudeerd) bent
 • Zin hebt om in een gezellige organisatie aan de slag te gaan

Het bestuur bestaat uit de volgende functies: een voorzitter, een vice-voorzitter, een penningmeester, een secretaris en een algemeen bestuurslid.

 • De voorzitter is het gezicht van de organisatie. Je verdiept je snel in dossiers, hebt altijd je reactie klaar en kan elk moment de media te woord staan. Je vaste portefeuille is pers.
 • De secretaris is verantwoordelijk voor de bestuurscoördinatie. Dit betekend dat je de interne voorzitter van het bestuur bent, de bestuursvergaderingen voorzit en overzicht houdt over de bestuursleden en hun werkzaamheden.
 • De vice-voorzitter vervangt de voorzitter bij ziekte en heeft verder hetzelfde functieprofiel. Verder heb je geen vaste portefeuilles.
 • De penningmeester is secuur en heeft oog voor detail. Je vaste portefeuille is financiën.
 • Het algemeen bestuurslid heeft brede interesse in diverse studententhema’s en is in staat om inhoudelijk grip te krijgen op uiteenlopende onderwerpen.

Alleen de portefeuilles pers, financiën en bestuurscoördinatie zitten aan een vast bestuurslid gekoppeld, namelijk aan respectievelijk de voorzitter, de penningmeester en de secretaris. De vicevoorzitter, de secretaris of het algemeen bestuurslid zal de politieke contacten of het personeelsbeleid op zich nemen, omdat deze tijd-technisch niet te combineren valt met de financiën- en persportefeuille. De verdeling van de deze twee portefeuilles wordt door de SoCo aan het bestuur meegegeven, de overige portefeuilles (zoals studentenhuisvesting, studiefinanciering en onderwijstoegankelijkheid) worden later door het bestuur zelf onderverdeeld.

Belangrijk: Je solliciteert bij de LSVb niet op een functie maar op een plek in het bestuur. Een voorkeur voor een functie of een portefeuille kan je wel aangeven in het proces.

Wil je uitgebreid lezen wat we verwachten van een LSVb-bestuurslid? De functieprofielen zijn hier te vinden: Functieprofielen LSVb 2021-2022.

Kom kennismaken!

Kennismaken met iemand uit het LSVb-bestuur? Dat kan!

Plan nu een online koffiemoment in met een oud- of huidig bestuurslid van de LSVb. Stuur een mailtje naar Amy Renckens via besturen@lsvb.nl en geef daar in aan met wie je wanneer een virtueel koffietje zou willen drinken.

Als je nog vragen hebt, even met iemand zou willen bellen of geïnteresseerd bent en wil sparren, kan je ook altijd mailen. We denken graag met je mee!

🔥 Enthousiast? 🔥

Mail uiterlijk 29 januari 2021 je CV en sollicitatiebrief (van max. 1,5 A4) óf sollicitatievideo (van 2-3 minuten) naar sollicitatiecommissie@lsvb.nl. Voeg hierbij alle bestanden in één pdf genaamd 'NAAM - sollicitatie LSVb'. Graag ziet de sollicitatiecommissie in de brief of video de volgende punten terug: wie je bent, je motivatie voor deze functie bij de LSVb en waarom je de functie bij jezelf vindt passen. Nog belangrijk: online uitingen kunnen ook meegenomen worden in de beoordeling van kandidaten.