Landelijke Studentenvakbond

Besturen bij de LSVb

Wij zijn de Landelijke Studentenvakbond ūüĎč

Onze missie? Jouw studententijd zo goed mogelijk maken! Dat doen we door op te komen voor de belangen van studerend Nederland en door ons hard te maken voor beter en toegankelijk onderwijs, betaalbare huisvesting en goede studievoorlichting en begeleiding voor studenten. 

Klinkt dat als een missie waar jij met ons voor wilt gaan? Mooi, dan is de LSVb iets voor jou!  Voor het collegejaar 2020-2021 zoeken wij weer vijf bestuursleden die een jaar fulltime willen werken in het hart van het studentenleven en zich willen inzetten voor de kwaliteit van hoger onderwijs en de positie van de student. 

Op deze pagina vind je daarom alles over besturen bij de LSVb. We vertellen je graag wat een bestuursjaar inhoudt, je op kan leveren en wat je moet doen om je aan te melden. Ook kan je gerust eerst de kat uit de boom kijken - op deze website- of voor vragen terecht bij ons op kantoor onder het genot van een kopje koffie. Wie weet, tot snel!

Wat doe je in een bestuursjaar?

Voor één jaar ben jij verantwoordelijk voor de koers van de LSVb. Jij bent met jouw bestuur verantwoordelijk voor zowel de koers als de organisatie van de LSVb. Je wordt goed begeleid in de vorm van coaching en een gedegen inwerktraject dat ruim twee maanden voor de start van het bestuursjaar - op 20 april - begint. Natuurlijk zet jij het werk van jouw voorgangers voort maar daarnaast heb jij voldoende ruimte om een eigen draai aan jouw bestuursjaar te geven.

Aansturen van medewerkers en vrijwilligers 

Je bent onderdeel van een professionele organisatie waar elke dag 25 mensen het verschil willen maken voor studerend Nederland. Als bestuurder stuur jij medewerkers en vrijwilligers aan. Dat betekent ook dat je vacatures moet vullen, de werksfeer in de gaten houdt en medewerkers helpt het beste uit zichzelf naar boven te halen.

Jij bent dé gesprekspartner namens 750.000 studenten

De LSVb behartigt de belangen van heel studerend Nederland. Die doen wij op allerlei plekken: van het ministerie van Onderwijs tot het hoofdkantoor van de NS. Elke dag is weer anders, ‚Äės ochtends weet je nooit helemaal zeker hoe je dag eruit gaat zien en wat voor dingen vandaag weer op je pad komen. Een ding staat vast, jouw bestuursjaar zal in het teken staan van de aankomende Tweede Kamerverkiezingen van 2021.

Het verschil maken voor studerend Nederland

Je zit regelmatig aan tafel met Kamerleden en beleidsmakers om mee te denken over het beleid dat studenten raakt. Met de juiste informatie en argumenten, goede contacten en overtuigingskracht probeer je zoveel mogelijk te bereiken. Als er met gesprekken niet de juiste resultaten worden bereikt laat de de LSVb van zich horen. Zo hebben we afgelopen jaren in allerlei steden gedemonstreerd tegen de bezuinigingen op hogescholen en universiteiten.

Maak kennis met het huidige bestuur

Afgelopen jaar hebben wij de rol van bestuur vervuld en ons volop ingezet om de missie van de LSVb uit te dragen. Een jaar vol bijzondere, nieuwe ervaringen en ontzettend veel leerzame momenten. Om jou als toekomstig bestuurslid een vliegende start te laten maken, zullen wij je inwerken en alles vertellen over het reilen en zeilen op kantoor. Mocht je nog vragen hebben of eens met een van ons rond de tafel willen zitten, wacht dan niet maar stuur een mail naar besturen@lsvb.nl, dan nemen wij contact met je op! 

Alex Tess Rutten ~ Voorzitter

‚ÄúDe LSVb werkt samen met heel¬† veel verschillende partijen, zowel lokaal als op landelijk niveau. Dat maakt het ontzettend interessant en uitdagend. Zo zijn we op dit moment bezig met een grote campagne, in samenwerking met FNV en allerlei lokale bonden, om er voor te zorgen dat het leenstelsel wordt afgeschaft. Verschil maken, daar doe je het uiteindelijk voor.‚ÄĚ

Monty Aal ~ Vicevoorzitter

‚ÄúStress en psychische klachten onder studenten staan hoog bij ons op de agenda. Deze problemen worden nog te vaak onderschat en verdienen serieuze aandacht.¬† Als LSVb-bestuurder krijg je de mogelijkheid om een jaar lang een kritisch geluid te laten horen, en oplossingen voor te stellen die √©cht bijdragen aan een beter studentenwelzijn.‚ÄĚ

Roos van Leeuwen ~ Penningmeester

"Een bestuursjaar brengt je op plekken waar je normaal niet zomaar komt maar waar jouw aanwezigheid hard nodig is. Juist op plekken waar belangrijke besluiten worden genomen, hebben ze soms geen idee wat studenten beweegt. Als bestuurslid geldt jouw stem daar als het geluid van de student en kun je veranderingen teweeg brengen. Dat werkt heel motiverend!‚ÄĚ

Oumaima El Ghoulbzouri ~ Secretaris

‚ÄúTijdens een bestuursjaar bij de LSVb krijg je de kans om een belangrijke organisatie te besturen die echt geldt als grote speler binnen het Hoger Onderwijs. Daarbij krijg je veel eigen verantwoordelijkheden die je zelf mag invullen en uitvoeren. Hierdoor leer je in rap tempo nieuwe vaardigheden en maak je echt een sprong voorwaarts in je eigen ontwikkeling. Ik heb ontzettend veel over mijzelf geleerd, dat is heel dierbaar.‚ÄĚ

Het verschil maken
Bovenal werk jij samen met actieve studenten om alles wat studeren aangaat te verbeteren. Iedere dag maken jij en jouw collega’s het onderwijs van 750.000 studenten beter en toegankelijker.
Netwerk

Naast een hoop werkervaring, bouw je een enorme dosis kennis en een fantastisch netwerk op binnen hoger onderwijs en politiek.

Ervaring

In een jaar tijd doe je ontzettend veel ervaring op: van besturen, vergaderen en communicatie tot aan actie voeren en belangen behartigen. Skills die zowel op je cv als in je dagelijks leven of je toekomstige werk altijd van pas zullen blijven komen.

Onkostenvergoeding

Alle bestuursleden ontvangen twaalf maanden lang een ruime beurs (netto ‚ā¨1.400 per maand). Hiervoor hoef je niet ingeschreven te staan als student. Daarnaast helpt de LSVb je bij het vinden van geschikte woonruimte, mocht je zelf niet in Utrecht of omstreken wonen. Gemaakte onkosten zoals reiskosten worden eveneens vergoed.

Wat zoeken wij?

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) behartigt de belangen van heel studerend Nederland en wil hier binnen de organisatie een afspiegeling van zijn. Daarom zoeken we naar allerlei soorten mensen die bovenal politieke- en maatschappelijke betrokkenheid en een passie voor het onderwijs gemeen hebben.  

Daarnaast ben je:

  • Ge√Įnteresseerd in politiek en maatschappij¬†
  • Flexibel en communicatief sterk
  • Stressbestendig en toegewijd¬†
  • Ge√Įnteresseerd in het onderwijs en studentenleven

Het bestuur bestaat uit de volgende functies: een voorzitter, een vice-voorzitter, een penningmeester, een secretaris en een algemeen bestuurslid.

  • De voorzitter is het gezicht van de organisatie. Je verdiept je snel in dossiers, hebt altijd je reactie klaar en kan elk moment de media te woord staan. Je vaste portefeuille is pers.
  • De vice-voorzitter vervangt de voorzitter bij ziekte en heeft verder hetzelfde functieprofiel. Verder heb je geen vaste portefeuilles.
  • De penningmeester is secuur en heeft oog voor detail. Je vaste portefeuille is financi√ęn.
  • Secretaris en algemeen bestuurslid: alleen de voorzitter en de penningmeester hebben vaste portefeuilles. De drie andere grootste portefeuilles (lobby, huisvesting en HRM) worden meestal over de rest van de bestuursleden verdeeld. De definitieve portefeuilleverdeling maak je altijd met z'n vijven samen.

Wil je uitgebreid lezen wat we verwachten van een LSVb-bestuurslid? De functie profielen zijn in het volgende document uitgewerkt: Functieprofielen LSVb 2020-2021.

‚ėē Kom kennismaken! ‚ėē

Kennismaken met iemand uit het LSVb-bestuur? Dat kan!

Kom naar de informatieavond op 15 januari!

of

Loop 21 januari binnen bij de Open Dag!

Kan je deze dagen niet? Ieder bestuurslid drinkt graag een kopje koffie met je.
Stuur een mailtje naar Jeroen via besturen@lsvb.nl, dan nemen wij snel contact met je op!


Gerelateerd

3 november 2018
10 december 2018