Landelijke Studentenvakbond

Studentenbond roept demonstratie op tegen langstudeerboete en verlaagde basisbeurs “We worden financieel kapot gemaakt!”

dinsdag 24 september 2024

24 September, Utrecht – De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) kondigt aan op 18 oktober om 12:00 een demonstratie te organiseren op de Koekamp in Den Haag. “Veel studenten schrokken ervan om vanochtend te zien dat hun basisbeurs 160 euro lager werd uitgekeerd vanwege het vervallen van de koopkrachtmaatregel. En dat terwijl we te maken hebben met de grootste huurstijgingen in 30 jaar, collegegelden die met 10% omhoog gaan en een studierente die onze studieschulden meer dan verdubbeld heeft! En als kers op de taart wil dit kabinet een langstudeerboete invoeren… We worden financieel kapot gemaakt, dus er zit niks anders op dan keihard actievoeren!” Aldus Abdelkader Karbache, voorzitter van de LSVb.

Met Prinsjesdag werd bekend gemaakt door het Nibud dat de koopkracht van studenten er met bijna 7% op achteruit gaat. In de praktijk betekent dit dat studenten netto 113 euro minder te besteden hebben per maand. Karbache: “Studenten werken al het meest naast hun opleiding van alle studenten in Europa. Nu zullen ze nog meer moeten werken om hun kosten te betalen. Dan houden studenten minder tijd voor hun studie over en bouwen ze vanzelfsprekend studievertraging op. Het kabinet is nu zelf de langstudeerders aan het creëren, die ze zeggen te willen voorkomen…”

De langstudeerboete zou betekenen dat studenten die meer dan een jaar langer over hun opleiding doen, 3000 euro extra collegegeld per jaar moeten betalen. “Dit zorgt juist voor nog meer druk bij studenten, wat het nog lastiger voor ze maakt om hun studie af te ronden.” Stelt Karbache: “We hebben van veel studenten al te horen gekregen dat ze door deze boete twijfelen om hun studie af te maken of überhaupt te gaan studeren. Je gooit daarmee als overheid je eigen ruiten in, want concreet betekent dat: minder handen in de zorg, in de techniek en voor de klas. Dat terwijl we al gigantische tekorten hebben!”

Dit is het tweede protest in korte tijd dat de vakbond organiseert tegen de langstudeerboete. “We zijn vorige maand ook al een petitie begonnen tegen de langstudeerboete. Die heeft in korte tijd 131214 handtekeningen opgebracht en werd breedgedragen, zelfs door de jongerenorganisaties van de coalitiepartijen zelf. Dat is ook niet gek, want dit plan stond in geen enkel verkiezingsprogramma…” Zegt Karbache: “Studenten worden als inkomstenbron gebruikt om de rijksbegroting te spekken en het kabinet brengt daarmee de meest kwetsbare studenten in de moeilijkheden. Studeren wordt zo minder toegankelijk gemaakt voor studenten met een smallere beurs en dat vinden wij onacceptabel!”

Volgens de studentenbond zit er daarom niks anders op dan actie te voeren en de druk op de politiek op te voeren: Daarom organiseren wij 18 oktober om 12:00 in Den Haag een demonstratie, waarin we eisen dat de langstudeerboete niet wordt ingevoerd, de basisbeurs eindelijk fatsoenlijk wordt verhoogd en de bezuinigingen van 1 miljard op het hoger onderwijs worden teruggedraaid. We hebben in 2012 ook al fel gedemonstreerd en toen die langstudeerboete van tafel geveegd! Dat recept herhalen we nu weer. We roepen daarom studenten op om met ons mee te komen demonstreren en te voorkomen dat dit kabinet onze toekomst kapot bezuinigt!