9 april, Utrecht – Vandaag lanceren studenten- en scholierenorganisaties een toolkit om stilteruimtes op elke onderwijsinstelling te realiseren. De toolkit moet studenten en leerlingen gaan helpen om het gesprek aan te gaan met schoolbestuurders en biedt concrete stappen om een stilteruimte op te zetten. De initiatiefnemers van de toolkit stellen dat dit soort ruimtes van groot belang zijn voor een diverse groep studenten, waaronder studenten met een religieuze achtergrond en studenten met een beperking. “Hoewel het belang van een gezonde studieomgeving steeds meer erkend wordt, zien we weinig actie om stilteruimtes te realiseren. Daarom geven we nu studenten en scholieren zelf de handvatten om stilteruimtes op alle scholen een werkelijkheid te maken!” Aldus Abdelkader Karbache, voorzitter van de LSVb.
Op 4 juli 2023 hebben studenten- en scholieren organisaties een manifest overhandigd aan de Vaste Kamercommissie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. In dit manifest riepen deze organisaties de politiek op om stilteruimtes binnen onderwijsinstellingen te realiseren. Maar tot op heden is hier nog niks mee gebeurd. De teleurstelling was dan ook groot toen Staatssecretaris van Onderwijs Marielle Paul afgelopen februari zei dat ze scholen die geen stilteruimtes willen faciliteren “volledig steunt”.
Dat terwijl er steeds meer klachten bij de organisaties achter de toolkit binnenkomen. Afgelopen februari meldde de NOS zelfs dat op een alarmerend aantal middelbare scholen (180!) bidden verboden is geworden. Volgens het College voor de Rechten van de Mens zouden middelbare scholen dit niet zomaar mogen verbieden. Toch zien de organisaties vanuit noch de politiek noch de schoolbesturen zelf beweging om bidden en bezinning te gaan faciliteren.
Om die reden hebben MSA Nederland, JOBmbo, LAKS, ISO, Ieder(in), STIP en de LSVb een toolkit gelanceerd om leerlingen en studenten zelf in staat te stellen een stilteruimte op te zetten. “We hopen dat er hiermee eindelijk vaart kan worden gemaakt om studenten die behoefte hebben aan rust, meditatie of gebed te faciliteren.” zegt Furkan Tarı, voorzitter van MSA Nederland. “De toolkit bevat onder andere een template voor een brief gericht aan schoolbestuurders, die studenten kunnen gebruiken in hun lobby voor stilteruimtes. Het is goed dat studenten en leerlingen zelf stappen ondernemen, maar de echte verantwoordelijkheid blijft natuurlijk liggen bij de bestuurders om voor hun leerlingen en studenten te zorgen.”
Komende weken gaan de organisaties scholen langs om de toolkit te overhandigen, en studenten- en scholieren te steunen om deze te implementeren. “Het faciliteren van stilteruimtes is geen luxe, maar een noodzakelijke investering in de toegankelijkheid van het onderwijs en het welzijn van studenten en leerlingen.” stelt Kayleigh el Chab, voorzitter van JOBmbo. “We zullen dit en volgend schooljaar de ontwikkeling van stilteruimtes dan ook blijven monitoren. We hopen dat in de tussentijd de politiek de noodkreet van studenten hoort en ons eindelijk te hulp komt.”
De toolkit is aangepast voor verschillende onderwijsinstellingen en zijn op onderstaande sites te vinden:
Hbo en wo: https://lsvb.nl/toolkit-voor-stilteruimtes/
Mbo: www.jobmbo.nl/toolkitstilteruimtes
Voortgezet onderwijs: https://www.laks.nl/toolkitstilteruimtes/
De sites zijn vanaf 9 april om 11:00 online!
Deel dit bericht