Landelijke Studentenvakbond

Studenten en scholieren woedend dat Eerste Kamer toch Onderwijsbegroting instemt, gaan daarom samen actievoeren

dinsdag 08 april 2025

8 april 2025, Utrecht – Vandaag heeft de Eerste Kamer toch ingestemd met de onderwijsbegroting en daarmee ook de bezuinigingen. Studenten- en scholierenorganisaties riepen wekenlang de senatoren van de oppositiepartijen op om tegen te stemmen.”Ondanks groot protest van het gehele onderwijsveld wordt er alsnog meer dan een miljard bezuinigt op het onderwijs.” zegt Abdelkader Karbache, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) “Er wordt bezuinigd op de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen. In plaats van dat tegen te houden, werden er dealtjes gesloten. Als die politieke partijen echt gaven om onze toekomst hadden ze tegen gestemd!”

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) maakt zich ernstige zorgen over de gevolgen van de onderwijsbezuinigingen en steunde daarmee de oproep om tegen de begroting te stemmen. De bezuinigingen in het voortgezet onderwijs betreffen vooral programma’s en subsidies die voor kansengelijkheid zouden moeten zorgen. “Het is onbegrijpelijk dat juist de scholieren die het onderwijs het hardste nodig hebben, keihard worden geraakt door de keuze om te bezuinigen”, aldus Puk Donken, de voorzitter van het LAKS. Het wijzen naar het onderwijs voor problemen in onze samenleving, maar vervolgens geen geld vrijmaken is hypocriet, stelt het LAKS. Het onderwijs is volgens de scholierenorganisatie dé plek om kansen te creëren voor leerlingen, maar deze onderwijsbezuinigingen houden kansenongelijkheid juist stand. Onacceptabel, wat betreft het LAKS.

JOBmbo, de belangenbehartiger van mbo-studenten, ondersteunde ook de oproep om niet te bezuinigen op onderwijs. Hoewel het lijkt alsof het mbo er goed vanaf komt in deze begroting, wordt het mbo weldegelijk de dupe van de bezuinigingen in het voortgezet onderwijs. Ondanks de alarmerende daling van de beheersing van basisvaardigheden onder jongeren, wordt er in het voortgezet onderwijs niet extra geïnvesteerd om het niveau op peil te krijgen. Het mbo krijgt daarvan de rekening gepresenteerd: hier moet gezorgd worden dat deze jongeren toch hun diploma halen. Tegenover deze grotere opdracht voor het mbo staan geen extra investeringen. Daarnaast wordt het mbo hard geraakt door de bezuinigingen in de begroting van VWS, waar door het afschaffen van het Stagefonds zorg duizenden stageplekken in de zorg zullen verdwijnen. “Het is onbegrijpelijk dat dit kabinet roept hoe onmisbaar mbo’ers zijn voor de samenleving, maar niets in hen wil investeren,” aldus Kayleigh El Chab, voorzitter van JOBmbo.

De studentenbond voorziet een heet voorjaar voor het kabinet. Karbache:“Als protest van studenten, instellingen, docenten, bedrijven en bezorgde ouders niet genoeg is om deze bezuinigingen tegen te houden, zit er niks anders op dan te gaan escaleren.” De LSVb werkt momenteel samen met de FNV en de AOb om estafettestakingen op te zetten op alle universiteiten in het land, die minstens tot mei duren. “Wat ons betreft trekken we na mei ook op met het voortgezet onderwijs en het mbo om actie te voeren. Deze bezuinigingen raken namelijk heel Nederland.” Aldus de studenten- en scholierenorganisaties.